O nama Inicijatori

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Kolektivno sećanje onlajn

Thomas Kohls (Prilep, Makedonija)Kurs: Mediji i sjećanje Колективно сећање онлајн Тема овог истражног рада је немачки веб-магазин „Ајнестагес“ („einestages“), који на својом сајту је описан као „јединствен пројекат“ који има као циљ...

Opširnije

Izvori nejednakosti: Pokusaj misljenja unutar slovenskog konteksta

IZVORI NEJEDNAKOSTI: pokušaj mišljenja unutar slovenskog konteksta Autor: Adis Velić, Domžale, Slovenija Kurs: Politika, moć i nejednakosti (Vlasta Jalušič, Tonči Kuzmanić) „Živimo u društvima slobode a to jest naš problem – naš...

Opširnije

 

mim_logo

Inicijatori

Centar za nenasilnu akciju

www.nenasilje.org

Centar za nenasilnu akciju (CNA) je mirovna organizacija koja na prostorima bivše Jugoslavije deluje od 1997. godine.

Misija CNA je rad na izgradnji trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama.

Svojim radom želimo poticati i osnaživati promociju mira kao osnovne društvene vrednosti, te odbacivanje rata i nasilja kao načina rešavanja sukoba. Suočavanje sa prošlošću (SsP) u regionu bivše Jugoslavije stavljamo u fokus naših interesovanja zalažući se za definiciju SsP kao višeslojnog i kompleksnog procesa koji uključuje, pored obznanjivanja o tome šta se desilo i kažnjavanja odgovornih za to, još i: rad na razgradnji "slika neprijatelja" i izgradnji poverenja među ljudima na prostorima bivše Jugoslavije; rad na uspostavi kulture sećanja; zalaganje za promovisanje i pokretanje javnih politika usmerenih na SsP; preispitivanje i razgradnju nacionalizma, militarizma i patrijarhata kao ideoloških izvora nasilja u društvu. Programima mirovnog obrazovanja i aktivnostima na polju dokumentarne produkcije i izdavaštva nastojimo i stvoriti nove i ojačati postojeće kapacitete za mirovni rad u regionu bivše Jugoslavije. Želja nam je stvarati i podržavati kapacitete fokusirane na vrednosni pristup izgradnji mira, vođeni načelom zaštite ljudskih prava i sloboda svih pojedinaca/ki, te vrednostima dijaloga, saradnje, društvene pravde i solidarnosti među pojedincima/kama i grupama.

Centralni Savez Menonita

www.seeurope.mcc.org

Osnovan 1920, Centralni Savez Menonita (MCC) je organizacija menonitskih i Braće u Kristu crkava iz Sjeverne Amerike čije su oblasti rada materijalna pomoć, razvoj zajednice i socijalna služba i mir. MCC ima preko 800 volontera u 58 zemalja širom svijeta. MCC je prve volontere u region jugoistočne Europe poslao 1963 nakon zemljotresa u Skopju. Tokom 1990-tih je radio na smanjenju posljedica ratova na ovom području putem humanitarne pomoći (hrana, izbjeglički paketi, školski paketi) u kooperaciji sa lokalnim partnerima. Danas MCC fokusira 75% svog programskog budžeta na prioritetnu oblast rada, što je mir (građenje međureligijske saradnje, liječenje traume i strateško građenje mira) a fokus preostalih 25% budžeta ide na razvoj zajednice i socijalnu službu te materijalnu pomoć.

Nansen Dijalog Centar Sarajevo

www.ndcsarajevo.org

Nansen dijalog centar Sarajevo je neprofitna, nevladina organizacija, koja promoviranjem dijaloga između različitih grupa – etničkih, nacionalnih, religijskih, političkih i interesnih – nastoji razvijati demokratske prakse, te doprinositi prevenciji i rješavanju sukoba mirnim putem u Bosni i Hercegovini. U svom djelovanju Nansen dijalog centar je fokusiran na razvoj lokalnih zajednica naročito u sektorima reintegracije povratnika, obrazovanja i mladih.

TERCA

Program Suočavanja sa prošlošću koji sprovodi TERCA u BiH i post-jugoslovenskim zemljama podržava lokalne i regionalne aktiviste i grupe u razvoju jakog pokreta usmjerenog ka istini, pomirenju i suočavanju sa prošlošću na svim nivoima društva. Gradeći povjerenje u malim krugovima, i jačajući stvaran, iskren dijalog i duboko prepoznavanje zajedničkih ljudskih vrijednosti, nadamo se dati doprinos postojanom ličnom, društvenom i političkom ozdravljenju u regionu.