News By FMA Aktuelno Decembar/Prosinac 2010

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Kolektivno sećanje onlajn

Thomas Kohls (Prilep, Makedonija)Kurs: Mediji i sjećanje Колективно сећање онлајн Тема овог истражног рада је немачки веб-магазин „Ајнестагес“ („einestages“), који на својом сајту је описан као „јединствен пројекат“ који има као циљ...

Opširnije

Istorijska istina - Slučaj Bajburg

Stefan RadojkovićKurs: Uloga istorijske istine u transformaciji sukoba „Istorijska istina/e – slučaj Blajburga" I poglavlje – „Uvod u problematiku" Često može da se čuje u javnom diskursu (mediji, izjave političara, svakodnevna konverzacija) različita...

Opširnije

 

mim_logo

Aktuelno Decembar/Prosinac 2010

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

od avgusta 2010. sa radom je počela Fondacija Mirovna Akademija, koja će nadamo se, nastaviti da vredno radi još puno godina. Nakon organizovane tri Post-jugoslovenske Mirovne Akademije, odlučili/e smo da nam je potrebna formalizacija, čvršća struktura i jasniji strateški pristup onome što radimo. Zbog toga smo osnovali Fondaciju MA koja će nastaviti da kreira prostor za razmenu i refleksiju za sve one ljude iz regiona bivše Jugoslavije i šire, koji su zainteresovani za izgradnju mira i sa njom povezane probleme i fenomene.

Vrednosti za koje se zalažemo, kao i ljudi koji čine jezgro Mirovne Akademije – nisu se menjali. I dalje smo svi na okupu i intenzivno pripremamo četvrtu Post-jugoslovensku Mirovnu Akademiju, koja će biti održana u periodu 17 – 26. juli/srpanj 2011. Za narednu godinu smo predvideli fokus na temama: rod i seksualnost u kontekstu rata i mira; mediji i sećanje; jezik i ideologija. U toku je komunkacija sa potencijalnim voditeljima/kama kurseva, a o svim novostima vezanim za MA 2011. možete se informisati na ovim stranama.

Osim organizovanja tog centralnog letnjeg događaja, koji je već postao prepoznato ime u regionu, planiramo da otpočnemo i sa organizacijom niza pratećih aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu snaženju procesa izgradnje mira i kritičkog preispitivanja naših političkih i društvenih stvarnosti. Želja nam je i da ojačamo partnerstva i budemo prisutniji i vidljiviji širom naše regije.

U svakom slučaju – vidimo se sigurno. Na starom mestu u Sarajevu, ali i na nekim novim, geografskim, aktivističkim, intelektualnim tačkama.

Do skorog viđenja,

Organizacioni tim Mirovne Akademije
Decembar/Prosinac 2010.