Edukacijski program Akademija 2010

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Izvori nejednakosti u Crnoj Gori

Izvori nejednakosti u Crnoj Gori Autorica: Milica Popović, Nikšić, Crna Gora Kurs: Politika, moć i nejednakosti 1. UVOD Esej ,,Izvori nejednakosti u Crnoj Gori” se bavi glavnim nejednakostima u crnogorskom društvu, kao i njihovim...

Opširnije

Knin

Barbara MatejčićKurs: Mediji i sjećanje Knin Vrućeg kolovoškog dana sve se teže uspinjemo prašnjavim makadamom prema selu Grubori, visoko u brdima dvadesetak kilometara istočno od Knina. Podno Grubora se može autom po...

Opširnije

 

mim_logo

Pamćenje

Pamćenje

Pamćenje i njegova uloga u studijama i transformaciji konflikta

Voditelj kursa: Orli Fridman, SIT Study Abroad (Balkans) and MA program in Conflict Studies, Singidunum University (Belgrade)

Kurs će istražiti ulogu i doprinos Studija društvenog pamćenja analizi i transformaciji konflikta. Način na koji društva kolektivno pamte i zaboravljaju je ključan za razumevanje dinamike konflikta.Razumevanje načina na koji čitava društva (a ne samo pojedinci/ke) čuvaju i pamte prošlost, komemoriraju je, poriču, zataškavaju ili je zaboravljaju, može produbiti naše razumevanje društava u konfliktu, pa čak i osvetliti transformaciju konflikta i njene prakse.

Kurs će tako biti fokusiran na te procese i načine na koji oni utiču na dinamiku konflikta. Koncept kursa omogućiće polaznicima/ama da: a) dalje istraže vezu između analize konflikta i studija pamćenja; b) istraže i diskutuju akademske i političke debate vezane za kolektivno pamćenje i narative o prošlosti u studijama slučaja kakvi su palestinsko-izraelski konflikt i konflikti na prostorima bivše Jugoslavije; c) da istraže poveznice između teorije i prakse, razmatrajući primere obrazovnih i društvenih grupa i njihov rad usmeren na problem pamćenja i poricanja, u pokušaju da transformišu konflikte i promovišu pravdu u svojim društvima.

Kurs će ponuditi komparativnu perspektivu studija konflikta. Najpre će se, fokusiranjem na teme komemorativnih rituala mnemoničkih zajednica, kalendara i socijalne organizacije društvenog pamćenja, istražiti teorijski radovi o kolektivnom pamćenju, njegovom formiranju kao i zataškavanju. Zatim će biti analizirana uloga društvenog pamćenja u studijama slučajeva konfliktnih i post-konfliktnih društava. Naposletku, biće istraženi projekti i forme aktivizma usmerene ka borbi protiv poricanja i/ili nuđenju novih pristupa zajedničkoj prošlosti i pamćenju njihovih društava.

Teorijski tekstovi i tekstovi povezani sa studijama slučaja, poslužiće da informišu i podstaknu diskusije unutar grupe. Uz to, planirano je gledanje više filmova koji treba da poboljšaju naše razumevanje dinamike društvenog pamćenja i istraživanih studija slučaja. Takođe ćemo se baviti analizom izvora i informacija dostupnih on-line, a koje proizvode grupe angažovane na polju transformacije konflikta.

Odabrana literatura i filmovi:

Eviatar Zerubavel.  Time Maps: Collective Memory and the Social Shape of the Past. Chicago: The University of Chicago Press, 2003.

Jeffrey Olick (ed.) States of Memory: Continuities, Conflicts, and Transformations in National Retrospection, Durham: Duke University, 2003.

Jeffrey Olick. The Politics of Regret: On Collective Memory and Historical Responsibility. New York: Routledge, 2007.

Stanley, Cohen.  States of Denial: Knowing about Atrocities and Suffering. Cambridge: Polity Press and Blackwell Publishers. 2001.

Films: Izkor: Slaves to Memory by Eyal Sivan (1991); My Land Zion by Yulie Cohen (2004)

Sources: Zochrot toolkit ‘teaching the Nakba in Hebrew'; Breaking the Silence (Shovrim Shtika);