Edukacijski program Akademija 2010

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Problem vnaprejšnosti: etika in morala

Autor: Primož Turk, Slovenija Kurs: Politika, moć i nejednakosti V tekstu se bom ukvarjal z vprašanjem vnaprejšnjosti v etiki in morali. Ta obravnava ne bo sistematična, v smislu nekega teksta v obliki...

Opširnije

Pismo Ratku Mladiću

Šalje:Slađana Ljubičić,Novi Sad, Srbija2010. godine pohađala kurs Razumevanje elemenata kolektivnog nasilja i masovnih zločina i njihovih posledica, kod Vlaste Jalušić i Tončija KuzmanićaPrima:Ratko MladićOptužen 8. novembra 2002. pred Međunarodnim krivičnim...

Opširnije

 

mim_logo

Poziv

Poziv

TREĆU POST-JUGOSLAVENSKU MIROVNU AKADEMIJU

Sarajevo, 18 - 27.07. 2010

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da ove godine organiziramo treću po redu Post-jugoslavensku mirovnu akademiju za ljude sa prostora bivše Jugoslavije, aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava za aktiviste/ice, studente/kinje, istraživače/ice, teoretičare/ke, novinare/ke i sve ostale kojima je mirovni rad u fokusu življenja i djelovanja.

Osnovna nam je namjera doprinijeti unapređivanju praksi i teorija izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije te ponuditi ljudima koji se bave izgradnjom mira priliku za:

  • kritičko sagledavanje i refleksiju dosadašnjih praksi i modela primjenjivanih na polju izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije, ali i svijeta;
  • upoznavanje sa novim teorijama i praksama izgradnje mira, aktuelnim u različitim dijelovima svijeta.

Nakon dvogodišnjeg izuzetnog iskustva i realiziranih šest kurseva, dvije sesije sa tri istovremena kursa, Post-jugoslavenska mirovna akademija će, ove godine, zainteresiranim aktivistima/cama i istraživačima/cama ponuditi tri nova kursa koji će se odvijati paralelno (u isto vrijeme, na istom mjestu):

1. Religija i nacionalizam
Vjekoslav Perica, Sveučilište u Rijeci
Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski.
Za više detalja o kursu i voditeljima/cama kliknite ovdje.

2. Razumijevanje elemenata kolektivnog nasilja i masovnih zločina i njihovih posljedica (uz slučajeve bivše Jugoslavije i Ruande - u kontekstu afričke regije Velikih jezera)
Vlasta Jalušić i Tonči Kuzmanić, Mirovni Inštitut, Ljubljana
Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski.
Za više detalja o kursu i voditeljima/cama kliknite ovdje.

3. Memory and its role in Conflict and Conflict Transformation
Orli Fridman, SIT Study Abroad (Balkans) and MA program in Conflict Studies, Faculty of Media and Communications, Singidunum University (Belgrade)
Radni jezik kursa je engleski.
Za više detalja o kursu i voditeljima/cama kliknite ovdje.

Učestvovati se može samo na jednom kursu.

Preduvjeti za učešće:

  • Iskustvo u radu na izgradnji mira na bilo kom od gore navedenih polja;
  • spremnost da se posveti odabranom kursu tokom svih osam dana trajanja (kasniji dolasci i raniji odlasci neće biti tolerirani);
  • spremnost da se izvrše sve obaveze u vezi sa kursom (čitanje preporučene literature, pisanje završnog eseja);
  • dobro vladanje engleskim jezikom (preduvjet za učešće na trećem kursu);
  • minimalna dob za učešće je 21 godina.


Metodologija i način rada:

Kursevi će kombinirati predavanja (u manjoj mjeri) i interaktivan način rada (većim dijelom kursa) kroz grupne diskusije, rad u malim grupama, analizu video i pisanog materijala.
Ovakva metodologija pretpostavlja aktivno učešće i doprinos učesnika/ca u kreiranju kvalitetne dinamike rada.

Ukupno trajanje svakog od kurseva bit će osam dana - sedam radnih i jedan slobodan dan na sredini kursa. Radni dan će biti podijeljen u dva bloka - prijepodnevni i poslijepodnevni, sa pauzom za ručak i odmor između blokova. Svi odabrani kandidati/kinje će nekoliko sedmica prije početka kursa dobiti pisani materijal neophodan za praćenje kursa.

Logističke i tehničke informacije

Princip prijavljivanja:
Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molili bismo Vas da popunite priloženi upitnik i pošaljete nam ga najkasnije do 31. 05. 2010. godine e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili faksom na broj: +387 33 715 482.
Bit će odabrano do 20 prijava po kursu. O ishodu odabira obavijestit ćemo vas najkasnije do 10.06.2010. godine.
Molili bismo Vas da priloženi upitnik iscrpno popunite, jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Lokacija

Smještaj učesnika/ca i prostorije za rad bit će obezbijeđene u okviru kompleksa Franjevačkog studentskog doma, smještenog u sarajevskom naselju Grbavica, na oko 15 minuta hoda do centra grada.
Spomenuti novoizgrađeni kompleks posjeduje sve kapacitete potrebne za organiziranje mirovne akademije, a smještaj će biti obezbijeđen u dvokrevetnim sobama.

Troškovi

Cjelokupni troškovi sudjelovanja na Mirovnoj akademiji iznose 700 eura po osobi. Od toga, troškove smještaja, hrane i honorara za predavače/ice snose organizatori/ce.  Financijsku podršku za Mirovnu akademiju 2010 su omogućili Mennonite Central Committee i Balkan Trust for Democracy.

Učesnici/e sami snose troškove putovanja, osim učesnika/ca iz Mekedonije i Kosova, kojima će putni troškovi biti pokriveni od strane organizatora. Pored navedenog, učesnici/e sami snose troškove putničkog osiguranja.

Obavezna participacija za učešće na Mirovnoj akademiji:
A) za učesnike/ce iz zemalja bivše Jugoslavije iznosi 50 eura po kursu,
B) za učesnike/ce iz drugih zemalja iznosi 200 eura po kursu.

Napomena za učesnike/ce iz zemalja bivše Jugoslavije:
Ukoliko ste Vi ili Vaša organizacija u mogućnosti da održivosti Mirovne Akademije doprinesete i plaćanjem većih participacija (150, 250 ili 350 eura) molimo Vas da to naznačite u upitniku.

Participaciju bi svi odabrani kandidati/kinje trebali da uplate prije početka Akademije.
Tako prikupljen novac bit će upotrijebljen za nabavku potrebnog materijala i pokrivanje operativnih troškova organizacije Mirovne Akademije.

Za sve dodatne informacije o Mirovnoj Akademiji možete posjetiti našu web stranicu www.mirovna-akademija.org ili nas kontaktirati na:

Amela Puljek-Shank i Randy Puljek-Shank

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Telefon/Fax: +387 33 715 482
Adresa: Grbavička 91 (MCC)
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina