Edukacijski program Akademija 2009 U Vijestima Goran Božičević za Svevijesti

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Ruminacije o genezi, pacifikaciji i smrti blokadnog studentskog…

Ruminacije o genezi, pacifikaciji i smrti blokadnog studentskog aktiviste Autor: Mladen T. Milanović, Srbija Kurs: Aktivističke prakse i novi društveni pokreti za socijalnu pravdu, 6. Postjugoslavenska mirovna akademija Uvod Napisani redovi jesu više produkt...

Opširnije

Margina uzvraca udarac

Margina uzvraća udarac: Resantimani i politike identiteta vs. odgovornost i politike performativnosti Autorica: Milica Miražić Kurs: Politka, moć i (ne)jednakost Beograd, 2012. Dopustila bih sebi ovom prilikom, uz izgovor ograničenog obima i sasvim...

Opširnije

 

mim_logo

Goran Božičević za Svevijesti

Goran Božičević za Svevijesti

Danas će u Sarajevu biti upriličeno otvaranje druge Post-jugoslavenske mirovne Akademije za ljude iz regiona bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću, zaštite ljudskih prava.

Ovim povodom razgovarali smo sa Goranom Božičevićem jedanim od osnivača i trenutni direktor Miramida centra - regionalne razmjene izgradnje mira u istarskom Grožnjanu-Grisignana, Hrvatska. On će zajedno sa znanstvenim savjetnikom dr. sc. Paulom Stubbsom održati kurs pod radnim nazivom "Aktivizam reloaded". 

O čemu ćete govoriti na kursu "Aktivizam reloaded"?

Božićević: Fokus većine analiza slučaja će biti izgradnja mira povezanog s ratovima iz 1991. godine, a tokom kursa će se također poticati diskusija ranijih 'momenata', uključujući studentsko-nacionalne i popularno-demokratske aktivizme od 1968. do 1972., i bujanje aktivizma 'građanskog društva' tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

U kojoj je fazi pomirenje među narodima bivše Jugoslavije?

Božićević: Pomirenja među narodima bivše Jugoslavije još uvijek nema, vidljiva je tek normalizacija odnosa. Pomirenje je negdje zastalo, pravosuđe ne radi, mnogi zločini nisu procesuirani a to je ključno za pomirenje. Mi svi u svojim državama moramo napraviti jednu poštenu inventuru i za svaku žrtvu reći gdje je i što joj je napravljeno.

U BiH još nije usvojen 11. juli kao dan sjećanja na žrtve Srebrenice

Božićević: Neusvajanje rezolucije o Srebrenici u BiH i 11. Jula kao dana sjećanja je stvar politike u BiH. Iskreno meni je malo nejasna uloga međunardone zajednice u BiH koja dopušta da domaći političari rade svakave gluposti, a rade upravo zbog činjenice jer znaju da će neko drugi poslije preuzeti odgovornost .

BiH jeizostavljena sa liste zemalja kojima je odobrena vizna liberalizacija...

Božićević: To je sramota. Ja sam potpisao već nekolike peticije, kao i onu Heinrich Bolla. Ne bih ulazio u neke administrativno birokratske razloge - zašto BiH, ali inače vizni režimi su novi berlinski zidovi koji proizvode zlo. Braniti ljudima iz BiH da putuju bilo gdje je stvaranje podloge za daljna nezadovoljstva i buduće ratove. Ovime su Bošnjaci u startu diskriminirani, i kad tad će se shvatiti da je ovo loša odluka Evrope.

Kolika je uloga vjerskih zajednica u procesu pomirenje naroda sa ex-Yu prostora?

Božićević: Velika. Vjerske zajednice su institucije I na njima je da sami vide koliko imaju veze sa samom vjerom. Ja ih ne osuđujem, ali osuđujem činove koji odvjaju suštinu vjere od nje same.

S.Ć(Svevijesti.ba)