E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Ruminacije o genezi, pacifikaciji i smrti blokadnog studentskog…

Ruminacije o genezi, pacifikaciji i smrti blokadnog studentskog aktiviste Autor: Mladen T. Milanović, Srbija Kurs: Aktivističke prakse i novi društveni pokreti za socijalnu pravdu, 6. Postjugoslavenska mirovna akademija Uvod Napisani redovi jesu više produkt...

Opširnije

Reflections on Ubleha

Anastas Vangeli Introduction: Ubleha as a reference point If there is an adequate explanation of the state of the civil society in the Post-Yugoslav (Western) Balkans, then it is the one offered...

Opširnije

 

mim_logo

U vijestima

Deutsche Welle: Okupilo nas je zlo koje se dogodilo

 

Druga postjugoslavenska mirovna akademija u Sarajevu okupila je mlade ljude iz regije koji voljno raspravljaju o posljedicama rata i načinu na koji se najbolje može postići jedinstvo među narodima.

Sedam dana traje seminar u kojemu 60 mladih ljudi iz regije pokušava naći odgovore na brojna pitanja poput: zašto se skoro 15 godina od posljednjeg rata na ovim prostorima još uvijek odvijaju retrogradni procesi: - stvaranje geta, nacionalizam i zatvaranje u etničke okvire? Bildunterschrift: U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu, u tijeku je 2. postjugoslavenska mirovna akademija čiji polaznici pohađaju tri paralelna tečaja: “Sjećanje, pamćenje i zaboravljanje“, “Aktivizam reloaded“ i “Dinamika konflikta u konfliktnom društvu“. Predavači su Goran Božičević iz Miramida centra Istra, Stef Jansen sa sveučilišta u Manchester, Orli Fridman iz Instituta za komparativne studije u Izraelu i Paul Stubbs s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tamara Šmidling, članica organizacijskog tima Mirovne akademije kaže kako je riječ o mladim ljudima koji rade u istraživačkim institucijama, na sveučilištima, u nevladinim organizacijama, medijima ili obrazovnim institucijama. “Htjeli smo da se stvori prostor razmjene, prostor za učenje i kritično promišljanje, a sve to u cilju stvaranja novih, poboljšanih praksi konkretnog djelovanja na terenu“, kaže Šmidling. Naša dopisnica Ljiljana Pirolić detaljno se informirala o Mirovnoj akademiji.

 

 

Postjugoslavenska mirovna akademija sa 60 učesnika

 

Franjevački studentski centar u Sarajevu domaćin je Druge postjugoslavenske mirovne akademije koja je okupila oko 60 učesnika iz zemalja regiona.

U sklopu Akademije bit će održana tri paralelna kursa: "Sjećanje, pamćenje i zaboravljanje", "Aktivizam reloaded" i "Dinamika konflikta u konfliktnom društvu", a predavači su Stef Jansen (Univerzitet u Manchesteru), Goran Božičević (Miramida centar Istra), Paul Stubbs (Ekonomski institut Zagreb) i Orli Fridman (Institut za komparativne studije konflikata).

 

   

Hayat News about Peace Academy (B/H/S)

   

Goran Božičević za Svevijesti

Danas će u Sarajevu biti upriličeno otvaranje druge Post-jugoslavenske mirovne Akademije za ljude iz regiona bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću, zaštite ljudskih prava.

Ovim povodom razgovarali smo sa Goranom Božičevićem jedanim od osnivača i trenutni direktor Miramida centra - regionalne razmjene izgradnje mira u istarskom Grožnjanu-Grisignana, Hrvatska. On će zajedno sa znanstvenim savjetnikom dr. sc. Paulom Stubbsom održati kurs pod radnim nazivom "Aktivizam reloaded". 

Opširnije: Goran Božičević za Svevijesti