Edukacijski program Akademija 2009

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Ruka ruku mije

Duška Andrić-Ružičić Uvod U svom eseju neću se baviti komparacijama niti se detaljnije baviti religijom i nacionalizmom na globalnom nivou (u svijetu) ili na području ex-YU. Ali, nametnuće se, same od sebe,...

Opširnije

Budimo Milosrdni, Mislimo bez Milosti!

Branka Vasiljević Napuštamo Sarajevo na izmaku još jednog dugog dana, na kraju jedne "intenzivne" sedmice.  Vozi nas sredovečni čovek u svom taksiju do drugog dela grada, poslednju deceniju poznatog kao "Istočno...

Opširnije

 

mim_logo

Poziv

Poziv

Centar za nenasilnu akciju
Centralni Savez Menonita (MCC), Sarajevo
Nansen Dialogue Center, Sarajevo
TERCA, Mostar/Sarajevo

pozivaju Vas da se prijavite na
2. POST JUGOSLAVENSKU MIROVNU AKADEMIJU
www.mirovna-akademija.org

 

Sarajevo, 26.07 – 04.08. 2009.

 

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da ove godine organziramo drugu po redu Post-jugoslavensku mirovnu akademiju za ljude sa prostora bivše Jugoslavije aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću, zaštite ljudskih prava; za aktiviste/ice, studente/kinje; istraživače/ice; teoretičare/ke; novinare/ke i sve ostale kojima je mirovni rad u fokusu življenja i djelovanja.

Osnovna nam je namjera doprinijeti unapređivanju praksi i teorija izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije te ponuditi ljudima koji se bave izgradnjom mira priliku za:

  • kritičko sagledavanje i refleksiju dosadašnjih praksi i modela primjenjivanih na polju izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije, ali i svijeta
  • upoznavanje sa novim teorijama i praksama izgradnje mira, aktuelnim u različitim dijelovima svijeta.

Nakon prošlogodišnjeg izuzetnog iskustva i realizirane jedne sesije sa tri istovremena kursa, ove godine, Post-jugoslavenska mirovna akademija ponudit će zainteresovanim aktivistima/cama i istraživačima/cama tri nova kursa koji će se odvijati paralelno (u isto vreme, na istom mestu):

26.07 – 04.08. 2009.

1. Sjećanje: pamćenje i zaboravljanje
Stef Jansen (University of Manchester) i Alenka Bartulović (University of Ljubljana),
Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski
Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje.

2. Aktivizam Reloaded
Goran Božičević (Miramida centar, Grožnjan) i Paul Stubbs (Ekonomski institut, Zagreb)
Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski
Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje

3. Understanding Internal dynamics of Societies in Conflict: Collective Memories and Collective States of Denial: the Case of the Israeli – Palestine Conflict
Orli Fridman, Institute for Comparative Conflict Studies (IFCCS) & SIT Study Abroad (Balkans)
Radni jezik kursa je engleski.
Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje.

Sudjelovati se može samo na jednom kursu.

Preduslovi za učešće:

  • Iskustvo u radu na izgradnji mira na bilo kom od gore navedenih polja
  • Spremnost da se posveti odabranom kursu tokom svih osam dana trajanja (kasniji dolasci i raniji odlasci neće biti tolerisani)
  • Spremnost da se izvrše sve obaveze vezane za kurs (čitanje preporučene literature, pisanje završnog eseja)
  • Dobro vladanje engleskim jezikom (preduslov za učešće na trećem kursu)

Metodologija i način rada:

Kursevi će kombinovati predavanja (u manjoj mjeri) i interaktivan način rada (većim dijelom kursa) kroz grupne diskusije, rad u malim grupama, analizu video i pisanog materijala.
Ovakva metodologija pretpostavlja aktivno učešće i doprinos učesnika/ca u kreiranju kvalitetne dinamike rada.

Ukupno trajanje svakog od kurseva biće osam dana – sedam radnih i jedan slobodan dan na sredini kursa. Radni dan će biti podeljen u dva bloka – prijepodnevni i poslijepodnevni, sa pauzom za ručak i odmor između blokova. Svi odabrani kandidati/kinje će nekoliko sedmica prije početka kursa dobiti pisani materijal neophodan za praćenje kursa.

Logističke i tehničke informacije

Princip prijavljivanja:
Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molili bismo vas da popunite priloženi upitnik i pošaljete nam ga najkasnije do 02. 06. 2009. godine e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili faksom na broj: +387 33 61 87 48.
Biće odabrano do 20 prijava po kursu. O ishodu odabira obavestićemo vas najkasnije do 10.06.2009. godine.
Molili bismo vas da priloženi upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Lokacija
Smještaj učesnika/ca i prostorije za rad biće obezbijeđene u okviru kompleksa Franjevačkog studentskog doma smeštenog u sarajevskom naselju Grbavica, na oko 15 minuta hoda do centra grada.
Pomenuti novoizgrađeni kompleks poseduje sve kapacitete potrebne za organizovanje mirovne akademije, a smeštaj će biti obezbijeđen u dvokrevetnim sobama.

Troškovi
Cjelokupni troškovi sudjelovanja na Mirovnoj akademiji iznose 700 eura po osobi. Od toga troškove smještaja, hrane, honorara za predavače/ice snose organizatori/ce.

Svi učesnici/e sami snose troškove putovanja uz obaveznu participaciju za učešće na Mirovnoj akademiji koja iznosi 50 eura po kursu.

Ukoliko ste Vi ili Vaša organizacija u mogućnosti da održivosti Mirovne Akademije doprinesete i plaćanjem većih participacija (150, 250 ili 350 eura) molimo Vas da to naznačite u upitniku. Svaka dodatna finansijska podrška bi nam puno značila budući da ove godine raspolažemo jako ograničenim sredstvima.

Participaciju bi svi odabrani kandidati/kinje trebalo da uplate prije početka Akademije.

Mirovna Adademija je podržana financiski sa grantom od Mennonite Central Committee-a.

Tako prikupljen novac biće upotrebljen za nabavku potrebnog materijala i pokrivanje operativnih troškova organizacije Mirovne Akademije.
Za sve dodatne informacije o Mirovnoj Akademiji možete posjetiti našu web stranicu www.mirovna-akademija.org ili nas kontaktirati na:

Tamara Šmidling i Sanja Deanković
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Telefon/fax:
+387 61 48 24 64 (Sanja)
+387 33 61 87 48
Adresa:
Envera Šehovića br. 17
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina