Edukacijski program Akademija 2008

E-mail lista


Molimo Vas unesite e-mail!

Eseji

Predrasude kao korijeni nasilja

Željko Šarić (Banja Luka, Bosna i Hercegovina) Kurs: Razumijevanje elemenata kolektivnog nasilja i masovnih zločina i njihovih posljedica (uz slučajeve bivše Jugoslavije i Ruande – u kontekstu afričke regije Velikih jezera) PREDRASUDE...

Opširnije

Ljubavna

Autorica: Lucija Ćurko, Hrvatska Svanulo je, sunce je granulo u sobu, Pomislih : „ još jedan dan manje bliže grobu.“ Usta san i lagano diza roletu i skužija: „Jebate, želin minjat planetu.!“ * ...

Opširnije

 

mim_logo

Poziv

Poziv

Drage prijateljice, dragi prijatelji,

Centar za nenasilnu akciju, Sarajevo,
Centralni Savez Menonita (MCC),
Nansen Dialogue Center, Sarajevo,
Terca, Mostar/Sarajevo

pozivaju Vas da se prijavite na
MIROVNU AKADEMIJU
www.mirovna-akademija.org
Sarajevo, 18 – 27.07.2008.


Mirovna akademija za ljude sa prostora bivše Jugoslavije nastala je kao inicijativa četiri mirovne organizacije iz Sarajeva, a podržana od brojnih aktivista/ica iz našeg regiona, ali i sveta.

Osnovna nam je namera doprineti unapređivanju praksi i teorija izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije te ponuditi ljudima koji se bave izgradnjom mira priliku za:

 • kritičko sagledavanje i refleksiju dosadašnjih praksi i modela primenjivanih na polju izgradnje mira u regionu bivše Jugoslavije
 • upoznavanje sa novim teorijama i praksama izgradnje mira, aktuelnim u različitim delovima sveta

Prva Mirovna akademija planirana za leto 2008. ponudiće zainteresovanim aktivistima/cama i istraživačima/cama tri kursa koji će se odvijati paralelno (u isto vreme, na istom mestu):

 1. Razumijevanje društvenih i političkih elemenata kolektivnog nasilja i masovnih zločina i njihovih posljedica (sa posebnim osvrtom na slučajeve bivše Jugoslavije i Ruande)
  Vlasta Jalušič i Tonči Kuzmanić, Mirovni Inštitut Ljubljana
  Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski.
  Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje.
 2. Civiliziranje nacionalizma – pacifikacija regije
  Ugo Vlaisavljević i Faris Čengić (asistent), Univerzitet u Sarajevu
  Radni jezik kursa je bosanski/hrvatski/srpski.
  Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje.
 3. What Can We Learn From Peace Movements? Lessons of the Past for the Present and Future
  Brian Phillips, Oxford Brookes University
  Radni jezik kursa je engleski.
  Za više detalja o kursu i predavačima/cama kliknite ovdje.

Kome su kursevi namenjeni:

Poziv je otvoren za ljude sa prostora bivše Jugoslavije, aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću, zaštite ljudskih prava; za aktiviste/ice, studente/kinje; istraživače/ice; teoretičare/ke; novinare/ke i sve ostale kojima je mirovni rad u fokusu življenja i delovanja.

Preduslovi za učešće:

 • Iskustvo u radu na izgradnji mira na bilo kom od gore navedenih polja
 • Spremnost da se posveti odabranom kursu tokom svih osam dana trajanja (kasniji dolasci i raniji odlasci neće biti tolerisani)
 • Spremnost da se izvrše sve obaveze vezane za kurs (čitanje preporučene literature, pisanje završnog eseja)
 • Dobro vladanje engleskim jezikom (preduslov za učešće na kursu broj 3)

Metodologija i način rada:

Kursevi će kombinovati predavanja (u manjoj meri) i interaktivan način rada (većim delom kursa) kroz grupne diskusije, rad u malim grupama, analizu video i pisanog materijala. Ovakva metodologija pretpostavlja aktivno učešće i doprinos učesnika/ca u kreiranju kvalitetne dinamike rada.

Ukupno trajanje svakog od kurseva biće osam dana – sedam radnih i jedan slobodan dan na sredini kursa. Radni dan će biti podeljen u dva bloka – prepodnevni i poslepodnevni, sa pauzom za ručak i odmor između blokova. Svi odabrani kandidati/kinje će nekoliko sedmica pre početka kursa dobiti pisani materijal neophodan za praćenje kursa.

Logističke i tehničke informacije

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite da učestvujete u ovom programu, molili bismo vas da popunite priloženi upitnik i pošaljete nam ga najkasnije do 01.05. 2008. godine e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili faksom na broj: +387 33 61 89 96.

Biće odabrano do 20 prijava po kursu. O ishodu odabira obavestićemo vas najkasnije do 22.05. 2008. godine. Molili bismo vas da priloženi upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

Lokacija

Smeštaj učesnika/ca i prostorije za rad biće obezbeđene u okviru kompleksa Franjevačkog studentskog doma smeštenog u sarajevskom naselju Grbavica, na oko 15 minuta hoda do centra grada.

Pomenuti novoizgrađeni kompleks poseduje sve kapacitete potrebne za organizovanje mirovne akademije, a smeštaj će biti obezbeđen u dvokrevetnim sobama.

Troškovi

Sve troškove puta, hrane i smeštaja snose organizatori. Budući učesnici/e će biti zamoljeni da prilikom planiranja puta odaberu što ekonomičnije prevozno sredstvo.

Participacija za učešće na mirovnoj akademiji iznosi 50 €,što je suma koju bi svi odabrani kandidati/kinje trebalo da uplate pre početka Akademije.

Tako prikupljen novac biće upotrebljen za nabavku potrebnog materijala i pokrivanje operativnih troškova organizacije Mirovne Akademije.

Za sve dodatne informacije o Mirovnoj Akademiji možete posetiti našu web stranicu www.mirovna-akademija.org ili nas kontaktirati na:

Jelena Kuzmanović
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Telefon/fax: +387 33 61 89 96
Adresa:
Envera Šehovića br. 44
Sarajevo
Bosna i Hercegovina